Fauna van het natuurgebied "de Kleine Roer"

Inleiding :

Het natuurgebied “de Kleine Roer” is al lang bekend bij natuurliefhebbers voor zijn ornithologische rijkdom. In deze diepe vochtige vallei vinden we typische soorten zangvogels zoals de rietgors (Emberiza schoeniclus) en de sprinkhaanzanger (Locustella naevia).  De graspieper (Anthus pratensis) komt er voor in de open zones die onderhouden worden door een extensieve veeteelt. Soorten zoals de klapekster (Lanius excubitor) en grauwe klauwier (Lanius collurio) gebruiken de toppen van kleine landschapselementen zoals alleenstaande struiken en bomen om naar prooien te speuren.

De lokale uitblinker is het paapje (Saxicola rubetra). Het is een kleine insecteneter.

 

Insert : Het paapje (Saxicola rubetra).

Deze kleine zangvogel is sinds de laatste decennia in gans West-Europa ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Het paapje broedt op locaties met een gevarieerde flora en met een hoge rijkdom aan insecten. Daarnaast vereist het paapje voldoende uitzichtposten om op zijn voedsel te jagen en te zingen. Het overmatig gebruik van pesticiden en meststoffen in de landbouw brengt de soort in ernstige problemen. In Wallonië kan je het paapje voorlopig nog vinden in en rond het militair domein van Elsenborn, wat op een goed beheer van de natuurwaarden van het domein wijst. Naast het paapje kunnen ook andere soorten er zich vestigen.

Insert : De vlinders rond de adderwortel (Persicaria bistorta).

De blauwe vuurvlinder (Lycaena helle) en de ringoogparelmoervlinder (Boloria eunomia) zijn twee zeldzame vlindersoorten die je gemakkelijk kunt ontmoeten langs de wegen in de periode tussen mei en juli.  Hun rupsen voeden zich exclusief met de bladeren van de adderwortel. De bloemen van deze plant kleuren de vallei in het voorjaar roos. Dus: ogen open !

 

Insert : De bescherming.

Op het einde van de jaren ‘80 raken enkele natuurliefhebbers zich bewust van de ecologische waarde van de vallei.  Terreinen die weinig opbrachten werden gedraineerd en beplant met fijnsparren. Om de vallei te beschermen, kocht de vereniging “Patrimoine Nature” toen haar eerste gronden en sloot huurovereenkomsten met de gemeente Waimes. Vandaag zijn meer dan 25 ha beschermd in deze vallei.

Om de biodiversiteit optimale kansen te bieden, verzoeken wij u om absoluut op de wegen en paden te blijven, geen afval achter te laten en honden aan de leiband te houden.
Dank !

Flore

XXXX

Restauratie en beheer van het naturrgebied van de Kleine Roer

Inleiding:

Gedurende de laatste drie eeuwen is het landschap van de vallei van de kleine Roer sterk geëvolueerd. Het gebied is lange tijd open gebleven, enerzijds dankzij de ontwikkelingen in de landbouw en veeteelt, anderzijds dankzij de ontginning van de turf. In het begin van de jaren 1900 zijn deze praktijken geleidelijk aan in onbruik geraakt en werden vochtige weiden en veengronden in de tweede helft van de twintigste eeuw vervangen door naaldbossen. Sommige zones zijn desondanks open gebleven, zodat de typische fauna en flora zich hebben kunnen handhaven in het hart van de vallei van de kleine Roer.


Insert : De restauratie van de site

Door het project LIFE “Hautes-Fagnes” (Hoge Venen), gestart in 2007, werd de totale oppervlakte van naaldbomen ontbost.
In 2017 en 2022 vonden andere restauratiewerken plaats, gefinancierd door het Waalse Programma voor Plattelandsontwikkeling, om gebieden die opnieuw gekoloniseerd waren door inheemse boomsoorten, bloot te leggen.
Het nagestreefde doel is het behoud van de open omgeving, om het paapje (Saxicola rubetra) de emblematische vogel van het natuurreservaat, te beschermen. Om de bomen en struiken te verwijderen, werd er gesnoeid en verhakseld.
Prikkeldraad werd als omheining geplaatst om een extensief beheer mogelijk te maken. Weiden werden terug ingezaaid met geoogste zaden uit het militaire kamp van Elsenborn waar er nog een diversiteit aan interessante flora bestaat. Tenslotte werden waterreservoirs aangelegd met het herstel van veengebieden als doel.


Insert: Wat bedoelt men met een “intensief beheer”? 

Deze zeldzame en kwetsbare gebieden moeten zo beheerd worden zodat de fauna en de flora behouden blijft. Dit is de reden waarom er later dan gewoonlijk in de zomer gemaaid wordt, opdat de bloemen de nodige tijd zouden hebben om in zaad te komen. Toevluchtsoorden worden behouden om insecten aan te trekken. De beweiding gebeurt door zogenaamde

‘rustieke dieren’ omdat de lokale omstandigheden zeer specifiek zijn, want het klimaat is heel vochtig en de grond is zeer nat. Ook gebeuert dit met een kleine hoeveelheid dieren per oppervlakte. Zo ontstaat er een gevarieerde vegetatie met armere en beter ontwikkelde zones
en verhindert zo het opkomen van houtachtige hergroei.


Insert: Rour, Roer of Rur?
Er zijn verschillende benamingen voor deze waterloop of zijn kleine zus van de Kleine Roer.
In het Frans schrijft men “Rour”, in het Duits “Rur”, in het Nederlands “Roer” en ten slotte “Roule” in het Waals.